Cel szkolenia:
Celem szkolenia jest doskonalenie wiedzy i umiejętności na temat przygotowania potraw przy udziale nowych technik kulinarnych.
Metodyka zajęć:
Zajęcia praktyczne i teoretyczne na temat nowych trendów w gastronomii.
Program szkolenia
- wiadomości wstępne na temat nowoczesnych technik gotowania;
- charakterystyka kuchni molekularnej;
- zajęcia praktyczne obejmujące najnowsze techniki gotowania;
- nowe sposoby marynowania oraz przygotowanie do wędzenia;
- gotowanie w niskich temperaturach;
- charakterystyka urządzeń używanych w nowoczesnych technikach kulinarnych: vacum, sous vide, nowoczesne wędzenie, sprzęt używany w kuchni molekularnej;
- przygotowanie deserów molekularnych: żelowanie, sferyfikacja, emulgacja, ciekły azot.
Efekty kształcenia
- zna i stosuje nowe techniki i technologie w branży gastronomicznej;
- wykorzystuje najnowsze trendy w dekoracji dań;
- stosuje kreatywne podejście do nowatorskiej aranżacji dań;
- komponuje smaki, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach;
- obsługuje sprzęt i urządzenia wykorzystywane w nowoczesnych technikach kulinarnych: sous vide, vacum, wędzarka itp.;
- sporządza nowoczesne dania i desery.