Nowoczesne techniki kulinarne

Cel szkolenia:

Celem szkolenia jest doskonalenie wiedzy i umiejętności na temat przygotowania potraw przy udziale nowych technik kulinarnych.

 

Metodyka zajęć:

Zajęcia praktyczne i teoretyczne na temat nowych trendów w gastronomii.

 

Program szkolenia

  • wiadomości wstępne na temat nowoczesnych technik gotowania;
  • charakterystyka kuchni molekularnej;
  • zajęcia praktyczne obejmujące najnowsze techniki gotowania;
  • nowe sposoby marynowania oraz przygotowanie do wędzenia;
  • gotowanie w niskich temperaturach;
  • charakterystyka urządzeń używanych w nowoczesnych technikach kulinarnych: vacum, sous vide, nowoczesne wędzenie, sprzęt używany w kuchni molekularnej;
  • przygotowanie deserów molekularnych: żelowanie, sferyfikacja, emulgacja, ciekły azot.

 

 

Efekty kształcenia

  • zna i stosuje nowe techniki i technologie w branży gastronomicznej;
  • wykorzystuje najnowsze trendy w dekoracji dań;
  • stosuje kreatywne podejście do nowatorskiej aranżacji dań;
  • komponuje smaki, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach;
  • obsługuje sprzęt i urządzenia wykorzystywane w nowoczesnych technikach kulinarnych: sous vide, vacum, wędzarka itp.;
  • sporządza nowoczesne dania i desery.
Andrzej Hajbos Szkolenia Gastronomiczne