Cel szkolenia:
Zdobycie umiejętności przygotowywania wyrobów z czekolady od podstaw.
Metodyka zajęć:
Zajęcia praktyczne i teoretyczne z obróbki czekolady i produkcji wyrobów cukierniczych.
Program szkolenia:
- historia i rodzaje czekolady;
- techniki przygotowywania czekolady;
- temperowanie czekolady i barwników na bazie masła kakaowego;
- tworzenie specjalnych rodzajów nadzienia;
- wyrób pralin;
- przygotowywanie tabliczek czekolady i dodatków smakowych.
Efekty kształcenia:
- zna historię czekolady i jej rodzaje;
- stosuje sprzęt, narzędzia, urządzenia do przygotowywania wyrobów z czekolady;
- zna proces temperowania czekolady;
- stosuje zasady przechowywania produktów czekoladowych;
- rozróżnia rodzaje barwników do czekolady;
- przygotowuje nadzienia i praliny;
- projektuje własne tabliczki czekolady;
- potrafi zdobić czekolady i czekoladki.