Andrzej Hajbos Szkolenia Gastronomiczne

Cel szkolenia:
Zdobycie umiejętności przygotowywania wyrobów z czekolady od podstaw.

Metodyka zajęć:
Zajęcia praktyczne i teoretyczne z obróbki czekolady i produkcji wyrobów cukierniczych.

Program szkolenia:

  • historia i rodzaje czekolady;
  • techniki przygotowywania czekolady;
  • temperowanie czekolady i barwników na bazie masła kakaowego;
  • tworzenie specjalnych rodzajów nadzienia;
  • wyrób pralin;
  • przygotowywanie tabliczek czekolady i dodatków smakowych.

 

Efekty kształcenia:

  • zna historię czekolady i jej rodzaje;
  • stosuje sprzęt, narzędzia, urządzenia do przygotowywania wyrobów z czekolady;
  • zna proces temperowania czekolady;
  • stosuje zasady przechowywania produktów czekoladowych;
  • rozróżnia rodzaje barwników do czekolady;
  • przygotowuje nadzienia i praliny;
  • projektuje własne tabliczki czekolady;
  • potrafi zdobić czekolady i czekoladki.

Kurs przygotowywania wyrobów z czekolady