Kucharz z egzaminem czeladniczym
Cel szkolenia:
Doskonalenie umiejętności w zakresie prawidłowej organizacji kuchni, przyrządzania
i prezentacji potraw, poznanie nowatorskich rozwiązań w zakresie technologii gastronomicznej. Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują możliwość przystąpienia do egzaminu czeladniczego.
Metodyka zajęć:
Zajęcia praktyczne poprzedzone zagadnieniami z teorii podstaw gastronomii.
Program szkolenia:
ocenianie jakości produktów;
przechowywanie żywności;
obróbka produktów i przygotowanie stanowiska pracy;
obsługa sprzętu gastronomicznego;
przygotowywanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
wydawanie dań.
Efekty kształcenia:
rozróżnia i stosuje pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
ocenia jakość żywności;
rozróżnia produkty, półprodukty i wyroby gotowe stosowane podczas przygotowania potraw;
użytkuje maszyny i urządzenia podczas sporządzania potraw;
przygotowuje dania;
przygotowuje stanowisko pracy do wydawania dań, dobiera zastawę stołową do serwowania, dekoruje dania;
stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia, w tym zasady HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points System).