Andrzej Hajbos Szkolenia Gastronomiczne

Kucharz z egzaminem czeladniczym

Cel szkolenia:

Doskonalenie umiejętności w zakresie prawidłowej organizacji kuchni, przyrządzania
i prezentacji potraw, poznanie nowatorskich rozwiązań w zakresie technologii gastronomicznej. Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują możliwość przystąpienia do egzaminu czeladniczego.

 

Metodyka zajęć:

Zajęcia praktyczne poprzedzone zagadnieniami z teorii podstaw gastronomii.

 

Program szkolenia:

  •  ocenianie jakości produktów;

  • przechowywanie żywności;

  • obróbka produktów i przygotowanie stanowiska pracy;

  • obsługa sprzętu gastronomicznego;

  • przygotowywanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;

  • wydawanie dań.

 

Efekty kształcenia:

  • rozróżnia  i stosuje pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;

  • ocenia jakość żywności;

  • rozróżnia produkty, półprodukty i wyroby gotowe stosowane podczas przygotowania potraw;

  • użytkuje maszyny i urządzenia podczas  sporządzania potraw;

  • przygotowuje dania;

  • przygotowuje stanowisko pracy do wydawania dań, dobiera zastawę stołową do serwowania, dekoruje dania;

  • stosuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia, w tym zasady HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points System).