Cel szkolenia:
Zdobycie wiedzy i umiejętności przygotowania deserów restauracyjnych i monoporcji.
Metodyka zajęć:
Zajęcia praktyczne i teoretyczne z obróbki przygotowania deserów restauracyjnych
i monoporcji.
Program szkolenia:
- omówienie sprzętu i surowców potrzebnych do produkcji monoporcji;
- dobieranie odpowiednich składników i łączenie smaków;
- wykonywanie musów i polew mirror-glaze;
- przygotowywanie różnego rodzaju ciast na spody;
- składanie monoporcji;
- przygotowanie dekoracji;
- aranżacja w formie słodkiego stołu.
Efekty kształcenia:
- zna i stosuje sprzęt i surowce do produkcji monoporcji;
- dobiera i łączy składniki do tworzenia smaków;
- przygotowuje musy, polewy, ciasta;
- potrafi składać monoporcje;
- dekoruje używając nowoczesnych dodatków i technik zdobienia;
- potrafi aranżować i eksponować desery w formie „słodkiego stołu”.