Desery restauracyjne i monoporcje

Cel szkolenia:
Zdobycie wiedzy i umiejętności przygotowania deserów restauracyjnych i monoporcji.
 

Metodyka zajęć:
Zajęcia praktyczne i teoretyczne z obróbki  przygotowania deserów restauracyjnych
i monoporcji.

 

Program szkolenia:

  • omówienie sprzętu i surowców potrzebnych do produkcji monoporcji;
  • dobieranie odpowiednich składników i łączenie smaków;
  • wykonywanie musów i polew mirror-glaze;
  • przygotowywanie różnego rodzaju ciast na spody;
  • składanie monoporcji;
  • przygotowanie dekoracji;
  • aranżacja w formie słodkiego stołu.

 

Efekty kształcenia:

  • zna i stosuje sprzęt i surowce do produkcji monoporcji;
  • dobiera i łączy składniki do tworzenia smaków;
  • przygotowuje musy, polewy, ciasta;
  • potrafi składać monoporcje;
  • dekoruje używając nowoczesnych dodatków i technik zdobienia;
  • potrafi aranżować i eksponować desery w formie „słodkiego stołu”.
Andrzej Hajbos Szkolenia Gastronomiczne